blog kontakt chystané články oblíbené blogy giveaways wishlist

07 září 2012

Jak si vybrat ten správný parfém

Jelikož je všeobecně známo, že není dobré nosit po celý rok jenom jednu jedinou vůni, a protože zanedlouho přijde podzim a s ním i čas na výměnu "letního" parfému za "zimní", připravila jsem si pro vás pár základních pravidel, kterými byste se měly řídit, když budete chtít vybrat tu správnou vůni, která vás hned neomrzí.
zdroj
Nejdůležitější je samozřejmě vybírat podle vlastního vkusu, parfém by měl odpovídat vaší osobnosti a příležitosti, při které jej chcete nosit. Při výběru vůně byste si měly dát opravdu záležet, protože dokáže podstatně ovlivnit vaši náladu.

V prvé řadě je důležité si alespoň přibližně ujasnit, jakou skupinu vůní preferujete (květinové, cypřišové, orientální...) či jaké složky by měla vůně obsahovat, tím se vám podstatně zúží výběr. Jednoduché pravidlo potom říká, že čím méně komponentů parfém obsahuje, tím méně se také v průběhu času na pokožce mění. Pokud se dostanete do situace, že vám žádný z dámských parfémů nevoní, nezoufejte a zkuste se poohlédnout v oddělení parfémů pánských, mnohé pánské vůně totiž nádherně voní i na ženách a nejsou už jen výsadou mužů.

zdroj
Při výběru je nejdůležitější vůně vyzkoušet opravdu na vlastní kůži, ideálně na místech, kde pulzuje krev. Rozhodně není dobré vybírat jenom podle papírového testeru nebo pouze přičichnutím ke krytce flakonu či samotné lahvičce, protože vůně se po kontaktu s kůží změní a rozvine úplně jinak. Důležité je také pamatovat na fakt, že parfém nevoní na každém úplně stejně, na svědomí to má specifická "vůně" pokožky a její vlastnosti (například jestli je mastná či suchá, složení potu atd.)

Parfém je nejlepší vybírat ráno, kdy jsou smysly ještě "čerstvé" a nezahlcené. Na mysli je dobré mít jedno důležité pravidlo, a sice že v jeden den byste měly zkoušet maximálně 2 až 3 vůně, další už totiž váš nos nedokáže rozlišit a vystavujete se tak riziku nevhodného nákupu. Při zkoušení je nejdůležitější k vůni nečichat hned, ale nejprve nechat odpařit alkohol v parfému obsažený, což trvá zhruba 20 vteřin, úplně nejlepší je ale dát vůni čas a počkat, ideálně alespoň 10 minut a déle, než se vůně plně rozvine. Pamatujte, že ten správný parfém by vás měl zaujmout už při prvním přičichnutí.

zdroj
Nenakupujte ukvapeně, ale nechte si výběr pořádně projít hlavou. Doma alespoň zjistíte, jakou má vůně výdrž. Pokud se nemůžete rozhodnout mezi více parfémy, sežeňte si vzorky nebo odstřiky a vůně testujte v různých podmínkách.

A na závěr by mě zajímalo, jak vybíráte vůně vy? Řídíte se při výběru nějakými pravidly?

29 komentářů:

  1. Mně se zatím nepodařilo najít žádnou na každodenní nošení, takže díky za tipy na výběr :-) Spíš nosím tělové spreje, ale asi je můj výběr moc přírodní, protože zatím každý se mi zkazil, než jsem došla na dno :-D Jejich vůně je víc nenápadná, vůbec mi nevadí, že ji musím častěji obnovovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase naopak moc tělové spreje nemusím, protože mi přijde, že vůně ze mě hned "vyčichne"

      Vymazat
  2. Já vůbec vybírám prostě podle toho jak mi voní, nejradči mám sladké a citrusové vůně :) Jinak vůni za den se může přičichnout k víc jak 2-3 vůním, ale právě po očichání tohoto počtu vůní by se mělo přičichnout ke kávovým zrnkům a tím se pachy v nose neutralizují a může se k voňavkám čichat dál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakra takovejch překlepů v jedno komentáři :D Dneska jsem prostě nějak mimo :)

      Vymazat
    2. S tou kávou jsem to tam zapomněla připsat, je fakt, že kávové aroma hodně pomáhá neutralizovat :)

      Vymazat
  3. Já mám Nike Woman Spicy Love 150 a jsem spokojená :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já si nejdřív stříknu parfém na papírek...když mi zavoní, tak si ho stříknu i na kůži a pak pozoruju, tak dlouho vydrží, a jak se vůně rozvine.
    Moje "letní láska" je Dolce & Gabana - Rose the One a ta "zimní" je Thierry Mugler - Alien :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja som dlho nemohla nájsť vôňu,ktorá by zodpovedala mojej osobnosti,no najmä takú,ktorá by ma ohúrila na prvý dojem. Pred rokom sa mi to však konečne podarilo:)Obľúbila som si Channel Chance,ktorá si myslím že je vhodná skôr na zimné oddobie, pretože je to jedna z ťažších vôní.Moja letná topka je Chloé,to bola láska na prvý krát a určite si kúpiť ďalšie balenie keď sa mi tá moja minie:)
    Super článoček,
    pozývam ťa na moju Giveaway!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :) Já teď taky podlehla Chanelu a uvažuju, že bych si ho pořídila na zimu :)

      Vymazat
  6. Super článek! Já se vždycky rozhoduji mezi 2-3 vůněmi, které si nastříkám na zápěstí a po celý den je očuchávám. Je zajímavé, jak se vůně během nějaké doby rozvine =) Teď se chystám na Lanvin Couture a uchvátila mě i Burberry Body.

    OdpovědětVymazat
  7. Jů, tak to mě bavilo, jsem totiž "parfémová maniačka", ale pořád nemůžu najít tu "svou vůni" - tu jedinou. Ale jak tak čtu, tak jedna vůně na celý život je přežitek, lepší je jejich střídání. Nemusím se už stresovat ;-).
    Vůni vybírám obvykle v poblouznění smyslů, v bezhlavosti, v afektu, v prvotním okouzlení...proto mám doma taky tolik lahviček, který nepoužívám. :-x
    Moc povedený článek, senzační tipy.
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, Vivinko. To já zase naopak vůně vybírám hrozně moc dlouho a lahviček mám doma co by se na prstech jedné ruky napočítalo :)

      Vymazat
  8. Většinou si obstarám vzorečky, a pak každý den nanesu jednu vůni a sleduju, jak se na mě chová.

    OdpovědětVymazat
  9. Vynikajuci. Clanok!!
    Dovol mi pozvat ta na moju bioderma giveaway - http://redblackwhite-nelka.blogspot.sk/2012/09/bioderma-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  10. Ja si vyberam vonu uplne trapne a to hladanim na stranke fragrantica.com :-). Proste klikam podla zakladnych tonov (viem uz, co mi vonia a co nie), ono mi to nasledne zvoli vhodne vone, precitam si o tom viac, nazory pouzivatelov, pripadne ich odporucania na ine vone, klikam dalej, nakoniec sa mi vykrystalizuje par voni, ktore si idem ovonat do parfumerie. Ak sa mi nepacia, tak hladam dalej :-). Viem, jedna sa o neodborny a neohrabany sposob, ale vzdy som si nakoniec nasla, co som hladala, a tak asi pri tomto sposobe ostanem ;-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslím si, že by se jednalo o neodborný způsob, každému vyhovuje se při výběru řídit něčím jiným a vůní je na světě tolik, že nějak se selektovat musí :)

      Vymazat
  11. Při výběru vůně se řídím pouze tím co mi voní a co ne. Mám široký záběr a líbí se mi svěží vůně stejně jako třeba Opium, jen mě musí zaujmout:-)Dost podstatná je u mě výdrž:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám radši parfémy, co vydrží vonět dlouho a je to jedno z hlavních kritérií :)

      Vymazat
  12. Zvu tě ke mně na giveaway! :-)
    http://ytinifni-infinity.blogspot.cz/2012/09/giveaway-earrings.html

    OdpovědětVymazat
  13. Super inspirativní článek :). Já většinou vůně dostávám a sama zkouším na rukou nebo papírkách :).

    OdpovědětVymazat
  14. "Pamatujte, že ten správný parfém by vás měl zaujmout už při prvním přičichnutí."
    Dámy, na to pozor - kvalitní parfémy jsou postavené tak, že se rozvíjí několik deístek minut, i hodin. Nedejte na první dojem! Moderní mainstream produkce je postavená tak, že do prvních minut soustředí všechny módní složky (teď je to třeba pepř, citrusy, tuberóza, lékořice), takže se vám parfém "hned zalíbí". Je to kvůli konkurenci - většina zákazníků se rozhoduje o nákupu hned v parfumerii a nemá chuť čekat. Jenže v reálu se pak parfém změní, vznikne z něj něco úplně jiného a to se vám může hodně nelíbit. A těžko v běžném životě budete každých pět minut "přiživovat", abyste si zažily ten krásný první okamžik. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Skvely clanok!! Musim ta pochvalit hlavne za radu, aby si ludia nekupovali parfemy len po ovonani na papieriku...to ma ide uplne najviac vytocit, ked mi to niekto povie a potom je strasne prekvapeny, ze na nom mu uz parfem nevonia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) No, jedná se o dost důležitou a občas, bohužel, opomíjenou skutečnost :)

      Vymazat
  16. Parádní článek, přeposílám dál :) Výběr správného parfému není snadný ;)

    OdpovědětVymazat
  17. Abych ušetřila, kupuju parfémy přes http://vune.hyperzbozi.cz – vždy levnější než v obchodě!

    OdpovědětVymazat
  18. Parfémy a kosmetiku kupuju jedině přes http://krasa-a-zdravi.hyperzbozi.cz/ a jsem moc spokojená! Doporučuju!

    OdpovědětVymazat
  19. Parádní článek, ve kterém jsem se dost dozvěděla. Jsem právě ten typ,který třeba zkoušela parfémy na papírku a pak to podle toho posuzovala. A nebojím se koupit teď i dražší, ale za to kvalitnější parfém, protože jde to opravdu znát. Na druhou jsem zase objevila web http://www.plnapenezenka.cz/kategorie/parfemy , kde mi to vyplatí část peněz za parfém zpět, takže aspoň zase něco ušetřím a ty částky nejsou tak velké:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše milé komentáře!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...